Wanneer je meer overheerlijke gerechten wilt maken, kijk dan eens in het kookboek 'Onvergetelijke groenten' (ISBN 978 905956 270 7) van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon. Een erg mooi kookboek waar het draait om de essentie van eten met goede 'streek'producten en 'vergeten'groenten.
Uien chutney (zoet)
Ingrediënten:
- 3 lege en brandschone potjes van 450 gr. inhoud met schroefdeksel
- 1 kg uien in ringen
- 2 teentjes geperste knoflook
- 2 appels in stukjes
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 250 gr. suiker
- 3 dl. witte wijnazijn
- 2 tl. gemberpoeder
- 2 tl. kaneel
- 2 tl. koenjit
- 1 tl. kerriepoeder
- zout
- vers gemalen peper
- 250 gr. gewelde rozijnen
- plastic folie
Bereiding:
In een braadpan de olie verhitten en de knoflook hierin fruiten. Voeg de uien en appelstukjes toe en het geheel ca. 20 minuten op een laag vuur. Roer er dan de suiker, wijnazijn, gember, kaneel, koenjit, kerrie , zout en peper door en laat het in 20 min. Inkoken tot een dikke massa. Dan de rozijnen toevoegen en nog 5 min. laten koken. Schep het geheel in de potjes, leg bovenop een nat stukje plasticfolie, draai de deksels erop en zet de potjes 10 min. op de kop. De chutney is lekker na ca. 4 weken en is 1 jaar houdbaar.
Rode kool met appeltjes
Ingrediënten:
- 1 rode kool
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 2 jeneverbessen
- 2 appels in stukjes
- 1 tl. suiker
- 1 tl. kaneel
- 1 el. stroop
- 2 el. azijn
- 1 el. boter
- zout
- 1,5 dl. water
Bereiding:
Verwijder de buitenste bladen van de rode kool. Snij de kool in vieren en verwijder de witte stronk. Kool in dunnen slierten snijden. Doe de rode kool met 1,5 dl. water, laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen, kaneel, stroop, stroop, suiker, azijn en wat zout in een pan. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 1 uur zachtjes doorkoken met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen. Daarna de stukjes appel toevoegen en alles nog een half uurtje door laten koken met het deksel schuin op de pan, zodat het teveel aan water kan verdampen.Tot slot de boter door de kool scheppen en nog 5 min. laten stoven.
Frisse witte kool salade
Ingrediënten:
- 1 witte kool
- 75 gram rozijnen
- 2 appels in stukjes
- 150 gr. oude kaas in kleine blokjes
- kokospoeder
- yoghurt
- mayonaise
Bereiding:
Verwijder de buitenste bladen van de witte kool. Snij de kool in vieren en verwijder de witte stronk. Rasp de kool zo fijn mogelijk. Doe de kool in een kom en voeg de rozijnen, appel en kaas toe. Schep het geheel goed door. Maak van wat yoghurt en mayonaise een dressing. Roer deze dressing door de koolsalade. Laat even goed intrekken en bestrooi de salade daarna met kokospoeder. Het geheel weer goed doorscheppen.
Spruitenschotel
Ingrediënten:
- 700 gr. geschoonde spruiten
- 700 gr. geschilde aardappelen
- 100 gr. ossenworst
- 100 gr. gerookte spekblokjes
- 2 eieren
- 250 ml. slagroom
- 2 teentjes knoflook
- ½ tl. kerriepoeder
- wat zout en peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 oC (hetelucht 200 oC). Snij de aardappelen in dunne plakjes. Doe de spruiten en de aardappelplakjes in een pan met wat water en kook ze ca. 4 min. Giet het geheel af en laat het stomen totdat ze droog zijn. Bak daarna de spekblokjes in een droge koekenpan krokant. Vet een ovenschaal in, schep er de aardappelen en spruiten in en verdeel de ossenworst en spekjes erover. Klop de eieren met de slagroom los, pers er de knoflook boven uit en voeg de kerrie toe. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper. Schenk het mengsel over de het geheel in de ovenschotel en bak het in ca. 30 min. gaar.
Rode bieten met mozzarella
Ingrediënten:
- 4 rode bieten
- 4 bolletjes mozzarella
- sap van een halve citroen
- 2 el. gehakte bieslook
- zout en peper
Bereiding:
Kook de rode bieten ca. 1 uur in water vermengd met het citroensap en wat zout. Schil de afgekoelde bieten en snijd ze in schijfjes. Snijd ook de mozzarella in schijfjes. Maak daarna torentjes van laagjes rode biet en laagjes mozzarella. Bestrooi elk laagje mozzarella met bieslook en peper uit de molen. Laat een half uur in de koelkast staan en dien het op met een vinaigrette.
Wortelen met kaas
Ingrediënten:
- 1 kg. wortelen
- 50 gr. boter
- 2,5 dl. kookroom
- 100 gr. geraspte kaas
- peper en zout
Bereiding:
Maak de wortelen schoon en snijd ze in plakjes. De boter in een pan verhitten en de wortelen erin bakken, kookroom en wat peper en zout toevoegen. Met de deksel op de pan in ca. 20 min. gaar smoren. Geraspte kaas erover strooien en net zo lang blijven roeren tot de kaas gesmolten is.
Aardappelschotel
Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen
- 2 uien
- geraspte belegen kaas
- 1 kop kookroom
- ½ kop melk
- 2 tl. mosterd
- gehakte bieslook
Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Snipper de uien fijn. Leg de aardappelen en ui in laagjes in een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas tussen de laagjes aardappel en ui. Meng de room, melk en mosterd en giet dit over de aardappel-ui. Strooi er extra geraspte kaas en de bieslook overheen. Bak het geheel in 40 min. in een oven op 180 oC. Warm serveren.