Wortelen en pastinaak
Wortelen zijn rijk aan caroteen, een kleurstof die zich omvormt tot vitamine A, de grote celvernieuwer en kankerbestrijder. Naast caroteen is de wortel rijk aan vitamine A. Deze is heilzaam bij bepaalde oogklachten zoals nachtblindheid. Verder bevat de wortel vitamine B1, vitamine E, calcium, ijzer, vrij veel natrium en zink. Lekker gezond spul dus, maar voor ons ook een mooi gewas.
Er wordt meestal eind mei gezaaid en als alles voorspoedig gaat kijk je de hele zomer en herfst tegen een fris groen gewas aan. Wortelen hebben namelijk prachtig loof. We oogsten ze machinaal, meestal half oktober. Ze gaan dan in grote houten kisten de koeling in en worden bewaard bij 1°C. Zo kunnen we tot mei wortelen leveren.
Wortelen zijn geschikt om te stomen, stoven, koken en te roerbakken. Biologische wortelen hoef je niet te schrapen, schrobben met de groenteborstel volstaat. De ideale kruiden zijn rozemarijn, tijm of marjolein. Wortelen worden ook geraspt in rauwkostschotels en verwerkt in soepen. Wortels kunnen tot 2 weken in de koelkast bewaard worden.
De oude Grieken gebruikten pastinaak zoals wij onze winterwortel. De lange witte wortel heeft een zoetige, iets op anijs lijkende smaak, maar de wortel is wat minder stevig dan de winterwortel. De pastinaak kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
De groente is zeer geschikt bij wildgerechten, zeker als puree met wat knolselderij erdoorheen. Pastinaken zijn zeer mineraalrijk en bevatten aniline, een ferment (organische stof) dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici.
Wortelen zijn rijk aan caroteen, een kleurstof die zich omvormt tot vitamine A, de grote celvernieuwer en kankerbestrijder. Naast caroteen is de wortel rijk aan vitamine A. Deze is heilzaam bij bepaalde oogklachten zoals nachtblindheid. Verder bevat de wortel vitamine B1, vitamine E, calcium, ijzer, vrij veel natrium en zink. Lekker gezond spul dus, maar voor ons ook een mooi gewas.
Er wordt meestal eind mei gezaaid en als alles voorspoedig gaat kijk je de hele zomer en herfst tegen een fris groen gewas aan. Wortelen hebben namelijk prachtig loof. We oogsten ze machinaal, meestal half oktober. Ze gaan dan in grote houten kisten de koeling in en worden bewaard bij 1°C. Zo kunnen we tot mei wortelen leveren.
Wortelen zijn geschikt om te stomen, stoven, koken en te roerbakken. Biologische wortelen hoef je niet te schrapen, schrobben met de groenteborstel volstaat. De ideale kruiden zijn rozemarijn, tijm of marjolein. Wortelen worden ook geraspt in rauwkostschotels en verwerkt in soepen. Wortels kunnen tot 2 weken in de koelkast bewaard worden.
De oude Grieken gebruikten pastinaak zoals wij onze winterwortel. De lange witte wortel heeft een zoetige, iets op anijs lijkende smaak, maar de wortel is wat minder stevig dan de winterwortel. De pastinaak kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
De groente is zeer geschikt bij wildgerechten, zeker als puree met wat knolselderij erdoorheen. Pastinaken zijn zeer mineraalrijk en bevatten aniline, een ferment (organische stof) dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici.