Rode biet
Naast energie leveren bietjes mineralen zoals, natrium, kalium, fosfor en calcium. De rode kleurstof betanine zou verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige eigenschappen die bietjes hebben. In ieder geval wordt van bietjes gezegd dat het eten ervan de afweermechanismen in het lichaam versterkt. Als laatste vermelden we het hoge gehalte aan vitamines van het B- complex. Wie nu nog geen bietjes-complex heeft kan aan het klaarmaken beginnen.....
Er zijn twee soorten bieten. In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomer (bos) bieten verkrijgbaar. In de winterperiode van oktober tot april komen grote, ronde bieten zonder loof in de handel, winterbieten. Dit zijn de bieten die wij verbouwen.
Winterbieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele plaats. Bieten moeten onder water worden in zo’n 2 á 3 uur gaar gekookt worden. Na het koken kunnen de bieten het best in koud water worden afgekoeld, waarna je vervolgens hun velletje eraf kunt stropen.
Oerbiet
Deze biet wordt de 'biet der bieten' genoemd. De oerbiet (ook wel lange biet) heeft een zeer zoete, volle aromatische, krachtige, wilde smaak. Door deze volle smaak is de biet zeer gewild voor rauw gebruik, gesneden, geraspt of in salades.
Wanneer u bieten in de schil kookt blijven de belangrijke vitamines beter bewaard. Ook bij het koken is het belangrijk er een klein stukje loof aan te laten, dit in verband met het 'leegbloeden'.
Gele biet
Deze biet kan ook rauw, geraspt met bijvoorbeeld een vinaigrette gegeten worden.
Witte biet
De smaak is aangenaam zoet. Het vruchtvlees is wit geaderd, fijn en stevig en van een uitstekende kwaliteit.
Chioggia biet
Een oud en smakelijk ras afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Deze biet is bijzonder geschikt voor rauwkostsalades; de smaak is zoet en hij ziet er prachtig uit! Kook je de chioggia dan blijft de heerlijke smaak, maar de prachtige kleurschakering verdwijnt.