Aardappel
Een veelgehoorde fabel is dat je van aardappels dik wordt. Dat is GELUKkig niet het geval. Aardappels vallen gewoon onder groenten en zijn als zodanig erg gezond. Ze bevatten veel vitamine B1, B2 en C en zitten bovendien vol met mineralen, met name kalium, magnesium, fosfor, zwavel en kiezelzuur en bevatten ook nog proteïnen (eiwitten) en koolhydraten. Het dikmakende komt vooral van de vette jus en/of het lapje vlees wat er naast ligt.
De aardappel is voor een biologische teler een riskant gewas. Wanner je de zogenaamde aardappelziekte in het gewas krijgt is er geen houden aan en kan het zijn dat de oogst nihil is. Tevens is het een uitdaging om zo’n voedzaam gewas puur natuur te telen. Het komt aan op vakmanschap.
De juiste rassen, bemesting en grondbewerking zijn van groot belang. Als alles goed gaat kunnen we in augustus een goede oogst binnen halen.
Het beste kun je aardappelen in de schil koken of ongeschild in dunne plakjes snijden en bakken. Het verlies aan belangrijke voedingsstoffen wordt dan tot een minimum beperkt, bovendien zit vlak onder de schil het waardevolle kiezelzuur, dit versterkt zowel het haar als ook de nagels. Bewaar de aardappel droog, koel en vooral donker.
Een veelgehoorde fabel is dat je van aardappels dik wordt. Dat is GELUKkig niet het geval. Aardappels vallen gewoon onder groenten en zijn als zodanig erg gezond. Ze bevatten veel vitamine B1, B2 en C en zitten bovendien vol met mineralen, met name kalium, magnesium, fosfor, zwavel en kiezelzuur en bevatten ook nog proteïnen (eiwitten) en koolhydraten. Het dikmakende komt vooral van de vette jus en/of het lapje vlees wat er naast ligt.
De aardappel is voor een biologische teler een riskant gewas. Wanner je de zogenaamde aardappelziekte in het gewas krijgt is er geen houden aan en kan het zijn dat de oogst nihil is. Tevens is het een uitdaging om zo’n voedzaam gewas puur natuur te telen. Het komt aan op vakmanschap.
De juiste rassen, bemesting en grondbewerking zijn van groot belang. Als alles goed gaat kunnen we in augustus een goede oogst binnen halen.
Het beste kun je aardappelen in de schil koken of ongeschild in dunne plakjes snijden en bakken. Het verlies aan belangrijke voedingsstoffen wordt dan tot een minimum beperkt, bovendien zit vlak onder de schil het waardevolle kiezelzuur, dit versterkt zowel het haar als ook de nagels. Bewaar de aardappel droog, koel en vooral donker.